Tipy a triky od lektorov: Ako sa učiť angličtinu efektívnejšie?

Knihy - čo čítať pri učení sa angličtiny

Cristina Ene / Učiteľka angličtiny pre dospelých a deti

Aké knižky v angličtine odporúčaš?

Určite odporúčam knihy z edície English Readers, ktoré sú pre všetky úrovne angličtiny od úplných začiatočníkov. Napríklad Pearson English Readers, Usborne English Readers for children alebo Cambridge English Readers.

Niektoré z mojich obľúbených kníh, ktoré, mimochodom, využívam aj pri štúdiu angličtiny, sú príbehy Agathy Christie - najmä pre tých, ktorí majú radi záhady a detektívky.

A čo filmy a seriály?

Filmy a seriály sú celkovo skvelé pri učení angličtiny. Odporúčam ale namiesto slovenských titulkov využívať anglické. Napr. seriál Priatelia sú pre tento účel dobrým príkladom.

Aká je tvoja rada na lepšie zapamätanie gramatiky?

Učenie gramatiky (ale aj angličtiny vo všeobecnosti) môže byť náročné. Navrhujem sledovať viacero anglických stránok. Napr. na BBC Learning English sa môžete v angličtine zlepšovať zábavným spôsobom.

Najdôležitejšia vec pri štúdiu angličtiny alebo akéhokoľvek iného jazyka je robiť to v rámci niečoho, čo vás baví. Ak sa budete učiť cudzí jazyk spolu s niečím, čo robíte radi, budete v tom aj radi pokračovať a zlepšovať sa.



Tom Rowley / Riaditeľ akademického oddelenia pre angličtinu

Aké knihy odporúčaš, ak sa niekto chce učiť angličtinu prirodzenejšie a efektívnejšie?

To záleží od preferencii každého človeka. Ak máte radi detektívne príbehy, jednoznačne odporúčam sériu Hercule Poirot od Agathy Christie. Jej príbehy sú plné podozrievania a nikdy neviete, kto je vrahom. Pokiaľ ale obľubujete ľúbostné romány, mali by ste si prečítať Janu Eyrovú od Charlotte Brontëovej. Je to román, ktorý zaujímavo rozoberá jej zložitý vzťah s pánom Rochesterom. Tiež sa veľa naučíte o tom, ako im vtedajšie spoločenské rozdiely bránili v láske.

Ktoré seriály by si odporučil?

Momentálne sledujem seriál “Mad Men”. Odohráva sa v USA v 50. rokoch a rozpráva príbeh chlapíka v reklamnej agentúre s tajomnou minulosťou. Zaujímavé je, že postupne sa seriál posúva cez 60. a 70. roky. Vďaka tomu môžete vidieť, ako sa menila spoločnosť a aké oblečenie sa vtedy nosilo. Postavy sú tiež skvelé. Keď sa s nimi raz zžijete, zistíte, že sú rovnakí ako my. Tiež sa trápia so svojimi problémami, ale nevzdávajú sa.

Akú radu by si dal ľuďom, ktorí začínajú so štúdiom angličtiny?

Začnite zvoľna, buďte trpezliví a netrápte sa tým, že robíte chyby. Všetko je súčasťou procesu učenia. Odporučil by som investíciu do kvalitného anglického slovníka. Môj obľúbený je Collins Cobuild Dictionary, ktorý obsahuje veľmi podrobné vysvetlenia a ilustrácie, ako používať slová a výrazy v bežnej konverzácii.

Čo sú tvoje odporúčania pre efektívnejšie učenie sa angličtiny?

Dôležité je angličtinu zapojiť do aktivít, ktoré robíte radi. Môže to byť čítanie kníh alebo blogov, sledovanie filmov alebo počúvanie rádia. Ak vás to baví, môžete to robiť každý deň, a tak si rýchlejšie osvojíte nové výrazy a slovíčka. Užitočné je, ak budete pri sebe nosiť aj zápisník na slovnú zásobu. Budete si doň môcť kedykoľvek zapísať nové slová a výrazy, ktoré sa naučíte. Potom ich skúšajte používať v konverzácii.

Máš nejaké špeciálne tipy na to, ako lepšie pochopiť anglickú gramatiku?

Ak sa chcete zlepšiť v gramatike, odporúčam knihu “Grammar in Use” od Raymonda Murphyho. Obsahuje veľa jednoduchých vysvetlení gramatiky a tiež cvičenia, ktoré vám pomôžu ich lepšie pochopiť.


Kurzy angličtiny