Erasmus+ | Building a Positive Learning Environment

Pre jazykovú školu International House Bratislava pracujem už niekoľko rokov a keď mi bola ponúknutá možnosť participácie na kurze Erasmus+, neváhal som a chcel som skúsiť túto príležitosť profesionálneho obohatenia sa, a to nielen čo sa týka vzdelávania, ale aj možnosti stretnutia sa s inými pedagógmi z rôznych krajín.



Zúčastnil som sa kurzu s názvom ´Building a positive learning environment – Classroom management, communication skills, effective teaching and learning´, ktorý prebiehal v meste Limassol na Cypre od 24.7.-29.7.2021. Na kurze sa zúčastnilo 12 participantov z Poľska, Španielska, Rumunska, Bulharska a Maďarska.

Bol jedinečný nielen v tom, že ho viedla vzdelaná a skúsená írska lektorka, ale aj svojím obsahom. Otváral témy, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi aktuálne a ponúkajú alternatívne spôsoby ako predchádzať, čeliť a prípadne aj riešiť rôzne problémy v školách, napríklad problémy so správaním, vzťahy učiteľ-žiak, žiak-žiak, rasizmus, šikana, ale aj ako vytvárať pozitívnu klímu v škole/triede, verbálna a neverbálna komunikácia, komunikačné zručnosti, aktivity na podporovanie komunikácie, maximalizovanie pozornosti žiakov/študentov. Počas kurzu sme nielen študovali teoretické poznatky, ale naše rozhovory počas hodín boli smerované na naše skúsenosti, možnosti riešenia daných problémov v škole a praktických cvičení a práci v skupinách.

Samozrejme, že sme boli oboznámení aj s krajinou Cyprus, zvykmi, mestami, obyvateľmi a národnosťami, ktorí na Cypre žijú a toto sme mohli zažiť aj počas výletov, ktoré organizovalo edukačné centrum na Cypre. Navštívili sme staré mesto Limassol, katedrálu, mešity, múzeá, ale aj mesto Paphos s jedinečnými historickými pamiatkami.

Kurz Erasmus+ sprostredkovaný našou jazykovou školou bol určite prínosný a obohacujúci a z kurzu som odišiel plný nadšenia, nových skúseností a inšpirácií, ktoré určite využijem počas môjho ďalšieho pôsobenia ako lektor/učiteľ.

Marcel Janoviak

Erasmus+ info