Erasmus+ | A Project Management System for a Better Quality of Teaching

Nezabudnuteľný týždeň v Barcelone

S jazykovou školou mám už niekoľkoročnú intenzívnu spoluprácu a keď sa vyskytla príležitosť zúčastniť sa programu Erasmus+, neváhala som ani sekundu a šla som do toho. Kontakt s ľuďmi z iných krajín je vždy obohacujúci, rovnako ako skúsenosti a možnosť naučiť sa niečo nové.

spolufinancované EU

Tak som teda v máji vycestovala na týždeň do Katalánska a absolvovala som kurz „A Project Management System for a Better Quality of Teaching“. Možno sa na prvý pohľad zdá, že projektový manažment nijako nesúvisí s vyučovaním, ale nie je to pravda. Každý kurz, či už skupinový alebo individuálny, je ako malý projekt. Musíte mať jasnú predstavu o cieľoch, priebehu aj prostriedkoch, s akými chcete pracovať.

V kurze bolo 10 účastníkov zo 6 krajín, konkrétne z Poľska, Fínska, Talianska, Lotyšska, Chorvátska a ja som zastupovala našu peknú krajinu. Lektor bol pôvodom z Kolumbie, žijúci dlhé roky v Barcelone, takže o multikultúrny mix sme sa mali postarané. Kurz prebiehal formou diskusie, prednášok a praktických úloh, kde sme intuitívne aj cielene aplikovali nové poznatky. Naučili sme sa jednotlivé úrovne manažovania projektu, oboznámili sme sa s rôznymi softvérmi, ktoré pri tom môžeme používať a kurz sme ukončili veľmi podnetnou debatou o školských systémoch v krajinách, z ktorých sme pochádzali. Súčasťou kurzu bol aj sprievodný program, náš lektor nás zobral na prehliadku do barcelonskej štvrte Gracía, ktorá patrí k tým najčarovnejším v celom meste. A jedno ráno sme dokonca venovali dychovým cvičeniam a joge v krásnej univerzitnej záhrade a vtedy sa zo mňa zase na chvíľu stala učiteľka, keďže som aj jogová inštruktorka.

Voľný čas sme využili na prehliadku mesta, návštevy múzeí a galérií a nasávanie atmosféry, ktorú možno nájsť jedine v Barcelone. Bol to týždeň, ktorý mi neuveriteľne rýchlo ubehol, keďže bol plný podnetov, zážitkov a emócií.

Verím, že sa do Barcelony ešte vrátim a ďakujem IH Bratislava za príležitosť vycestovať a získať nové vedomosti.

Kamila Jančíková

Erasmus+ info