Viete, aká je úroveň vašej angličtiny? Otestujte sa!

Úrovne angličtiny - koľajnice do budúcnosti

Znalosť anglického jazyka dnes patrí k tomu najbežnejšiemu, čo sa od študentov alebo zamestnancov očakáva. Vďaka širokým možnostiam, ktoré nám moderná doba prináša, sa dnes po anglicky naučiť nie je problém. V jazyku sa môžeme zdokonaľovať dovtedy, kým nedosiahnete potrebnú úroveň. Ako však zistiť, na akej úrovni je práve vaša angličtina? V tomto článku vám prezradíme, ako sa klasifikujú jednotlivé úrovne.

 

Tradičná klasifikácia úrovní angličtiny

Nasledovné rozdelenie môžete nájsť takmer všade – v školách aj v rozličných kurzoch. Každá úroveň vyžaduje približne jeden rok štúdia. Záleží, samozrejme, aj na intenzite kurzu a vašej šikovnosti. Tradičná klasifikácia rozlišuje úrovne na:

1. Starter/beginner – úplný začiatočník
Študent sa venuje hlavne anglickej výslovnosti, získava základnú slovnú zásobu a zoznamuje sa s gramatikou. Na konci kurzu je schopný odpovedať na bežné osobné otázky.

2. Elementary – pokročilý/falošný začiatočník (A1)
Študent rozumie základným výrazom, vie používať jednoduché frázy a klásť osobné otázky (o mieste, kde žije, o veciach, ktoré sa mu páčia, o ľuďoch, ktorých pozná, a podobne) a dokáže na nich aj sám odpovedať. Jazyk vie použiť aj v každodenných situáciách (nákup, opýtať sa na cestu). Anglická výslovnosť mu už nerobí problém a pasívne rozumie aj jednoduchému písanému a hovorenému prejavu.

3. Pre-Intermediate – mierne pokročilý (A2)
Študent rozumie hovorenému prejavu z rôznych oblastí (nakupovanie, práca). Je schopný aj jednoduchej konverzácie v angličtine a vie používať minulý čas. Vie hovoriť o sebe, svojich zážitkoch, plánoch a skúsenostiach. Hovorený prejav má viac plynulý. Zdokonaľuje si slovnú zásobu a v rozhovore používa jednoduché súvetia.

4. Intermediate – stredne pokročilý (B1)
Stredne pokročilá úroveň sa vyznačuje hlavne pochopením abstraktných textov. Študent dokáže takmer plynulo konverzovať, reagovať na poznámky rodeného hovoriaceho a vyjadriť svoj názor. Písomná forma je plynulá. Študenti môžu písať listy, vyjadriť svoje názory a priania aj pomocou podmieňovacieho spôsobu.

5. Upper-Intermediate – veľmi pokročilý (B2)
Vo veľmi pokročilej úrovni nepredstavuje pre študentov žiaden problém porozumieť hovorenému slovu (napríklad v televízii či vo filme) a písanému slovu (knihy alebo periodikum). Konverzačné schopnosti sa taktiež zlepšujú – študenti plynulo konverzujú s rodenými hovoriacimi, ak ide o tému, ktorej rozumejú. Študenti sa vyznajú aj v zložitých gramatických javoch, slovných spojeniach a dokážu ich aj sami používať. Výslovnosť je na vyššej úrovni a približuje sa výslovnosti rodených hovoriacich.

6. Advanced – pokročilý (C1)
Študent pokročilej úrovne sa dokáže vyjadriť ku všetkým témam, ktorým sám rozumie. Myšlienky vyjadruje jasne, zreteľne a chápe aj odborný text. Angličtinu môže využiť nielen pre spoločenské, ale aj študijné či pracovné potreby.

7. Proficient – jazykovo spôsobilý (C2)
Najvyššia možná dosiahnuteľná úroveň sa vyznačuje rozlišovaním drobných významových rozdielov medzi frázami a slovami. Študent vie informácie nielen spracovať, ale aj na ne reagovať. Rodený hovoriaci pri rozhovore so študentom nepostrehne, že angličtina nie je jeho materinským jazykom. Ak sa študent nedokáže vyjadriť, nájde inú formuláciu bez toho, aby zastavil či narušil konverzáciu.

Stále si nie ste istí, do ktorej úrovne patríte? Urobte si zadarmo online test, ktorý vás podľa vedomostí zaradí do vhodnej úrovne a vaše učenie angličtiny sa tak môže začať!
 

Otestujte si svoju angličtinu zadarmo

Online test z angličtiny


Alebo si spravte aj online test z iných jazykov