Rýchlokurz nemčiny: 4 jednoduché gramatické pravidlá



Nemčina má mnoho gramatických pravidiel a určite nepatrí medzi ľahké jazyky. Ako každý jazyk, sa ale aj nemčina zvládnuť dá. Stačí vám snaha, chuť do učenia, správny lektor a trochu voľného času. Aké gramatické pravidlá by ste si pri učení nemčiny mali osvojiť hneď na začiatku? Prečítajte si článok a začnite stavať na svojich základoch nemčiny.

 

1. Ako sa používajú členy v nemčine

Stačí, ak si zapamätáte, že člen sa v pluráli vždy zmení na „die“. Nezáleží na tom, ako sa zmení podstatné meno, člen ostáva rovnaký.

Príklad:
Singulár – Plurál – Slovenský preklad

der Tisch - die Tische -  stôl/ stoly
die Tür - die Türen - dvere
der Kuchen - die Kuchen - koláč


 

2. Sloveso je zvyčajne vo vete na druhom mieste

K základom nemčiny patrí aj zvládnutie slovies. Nemecké slovesá sú tvrdohlavé a usadili sa na druhom mieste. Samozrejme, ako v každom jazyku, nič nie je stopercentné a aj v nemčine sa nájdu výnimky.

Príklad:
Ich sehe den Hund. – Vidím psa.


Ako si môžete všimnúť sloveso „sehe“ je na druhom mieste. Pokiaľ spojíte dve vety do jednej pomocou spojky a (und), nič sa na umiestnení slovies nemení.

Príklad:
Ich sehe den Hund und ich gebe ihm das Essen. – Vidím psa a dávam mu jedlo.

Výnimka nastáva v prípade, kedy sa súvetie zmení z priraďovacieho na podraďovacie. Druhé sloveso (v podradenej vete) sa presúva na jej koniec.

Príklad:
Ich gebe dem Hund das Essen, weil er Hunger hat. -  Dávam psovi jedlo, pretože je hladný.

Podraďovacia spojka weil (pretože) je signálom, pri ktorom okamžite viete, že máte sloveso presunúť na koniec vety.

 

3. Všetky podstatné mená začínajú veľkým písmenom

Ďalší kúsok zo základov nemčiny, ktorý zapasujeme do našej skladačky je skutočnosť, že všetky podstatné mená majú na rozdiel od slovenského jazyka veľké písmená.

Príklad:
der Boden - podlaha
die Tasse - šálka
die Kartoffeln – zemiaky


 

4. Formálna a neformálna časť jazyka

Mnoho jazykov má svoju formálnu aj neformálnu časť. Už v základoch nemčiny sa tento aspekt spomína. Máme ho aj v slovenčine. Vykanie a tykanie je úplne bežnou súčasťou nášho jazyka. Podobne to majú aj Nemci. Ak hovoria s blízkymi priateľmi a rodinou, používajú neformálnu „du“ (ty) formu. Keď hovoria s niekým cudzím, s kolegami v práci, nadriadenými a podobne, používajú formálnu „Sie“ (vy) formu.

Príklad:
Ich liebe dich. – Milujem ťa. („du“ forma)
Haben Sie schon gegessen? -  Už ste jedli? („Sie“ forma)



Kurzy nemčiny