Najbežnejšie nástrahy pre študentov ruštiny

Kurzy ruského jazyka a jeho nástrahy

Napriek tomu, že slovenčina a ruština majú dosť spoločného, obsahuje štúdium ruského jazyka niekoľko zákerných nástrah. Koniec koncov, asi ako každý jazyk. Na čo sa teda pripraviť a čo nepodceniť, ak chcete dosiahnuť svoj sen o vynikajúcej ruštine? Prečítajte si niekoľko užitočných tipov.
 

1. Nepodceňovať azbuku a pravopis

Aj keby ste sa chceli naučiť iba niekoľko základných konverzačných fráz, azbuka, ruská abeceda, vám výrazne pomôže. Poznať ju vám umožní rýchlejšie sa učiť, keďže zapojíte schopnosť čítania. A keďže ruština je fonetický jazyk typu “píš ako počuješ”, znalosť azbuky vám pomôže aj v tejto oblasti.

A keď už zvládnete azbuku, pomôže vám osvojiť si niekoľko pravidiel ruského pravopisu. Napríklad nepísať samohlásky Я a Ю za spoluhláskami Г, К, Х ,Ш, Ж, Щ, Ч a Ц (existuje zopár výnimiek ako "парашю́т", teda padák či "брошю́ра" brožúra), nahrádzajú sa za А, resp. У. Za tými istými spoluhláskami okrem Ц sa nepoužíva ani Ы, tá sa nahrádza И.

...ak nepoznáte azbuku, tieto pravidlá vám určite prídu ako jeden veľký chaos. :)

 

2. Kam s prízvukom?

V ruštine neexistujú pevné pravidlá pre to, kam dať prízvuk. Môžete slovíčko poznať, ale to neznamená, že ho viete správne vysloviť. Existuje mnoho párov slov, kde vás nesprávny prízvuk môže zradiť. Napríklad jednoduchá fráza “я плачу” môže znamenať, že chcete zaplatiť, ale aj to, že sa vám chce plakať, ak dáte prízvuk na prvú slabiku slovesa. Ak teda nechcete, aby vás čašník v reštaurácii začal utešovať, platí jediné - treba cvičiť a počúvať.

 

3. Správna melódia robí otázku

Podobne, ako s prízvukom treba pracovať aj s melódiou reči. Najvýraznejšie je to v krátkych otázkach - ak ich nedbalo vyslovíte, odpovede sa nemusíte dočkať. Je to rovnaký rozdiel, ako keby ste sa v slovenčine opýtali “Je toto stanica?” alebo proste poznamenali “Toto je stanica.” Treba teda dbať na správnu intonáciu a používať stúpajúcu melódiu. Pri cvičení si treba pripomenúť, že slovenčina je na tom podobne.

 

4. Zradné slová - "девушка" či "девочка"?

Kombinácie podobných slov, ktoré vám môžu znepríjemniť situáciu, ak sa pomýlite, nájdeme v mnohých jazykoch. Bežným príkladom v ruštine je rozdiel medzi “devuškou” a “devočkou”. Prvý výraz je bežné oslovenie ženy, ktorá pracuje v obchode či reštaurácii. Ten druhý označuje malé dievčatko, čo by už mohlo byť potenciálne urážlivé. Čím viac však rozprávate po rusky, tým lepšie sa budete týmto pascám vedieť vyhnúť.

 

5. Ruština si žiada čas a energiu

Toto pravidlo tiež platí pre všetky cudzie jazyky. Vie zhatiť snahu mnohých študentov a ruština nie je výnimkou. Treba si dať jasný cieľ - napríklad byť pripravený na plánovanú cestu do Ruska… a nájsť si čas. Čas na čítanie, počúvanie alebo konverzovanie v ruštine, takisto aj na učenie gramatiky či slovnej zásoby. Skúste skĺbiť učenie so svojimi záľubami (napríklad si skúste nájsť športové výsledky či recept na varenie na ruskej stránke) a, samozrejme, nezaškodí ani pravidelný a kvalitne vedený jazykový kurz. V takom prípade ste tu správne a na tejto adrese nájdete, čo potrebujete.


Kurz ruštiny