Erasmus+ | Life Coaching: Happy Teachers for Better Students

Florenicia

Florencia 6 - 11. september 2021
S jazykovou školou International House Bratislava spolupracujem od roku 2006. Za ten čas som zažil v IH BA viacero významných profesionálnych míľníkov. Napríklad v roku 2009 sa škola stala skúškovým centrom pre kandidátov na cambridgeské certifikáty a ja certifikovaným skúšajúcim v roku 2012. Alebo o rok neskôr som absolvoval celoročný metodologický kurz poskytovaný sieťou International House World Organization a získal certifikát z pokročilej metodológie (CAM).

Medzi takéto míľniky sa dá určite zaradiť aj zapojenie školy do projektu Erasmus +, ktorého úlohou je okrem iného podporovať ďalšie vzdelávanie dospelých. V rámci tejto iniciatívy som sa v septembri 2021 zúčastnil týždenného študijného pobytu vo Florencii s názvom Life Coaching: Happy Teachers for Better Students.

erasmus+ logo

Naša študijná skupina sa skladala z 12 učiteľov z rôznych európskych krajín od Estónska po Azorské ostrovy. Školiteľkou bola Američanka s talianskými koreňmi menom Susan. Hlavným cieľom kurzu bolo poskytnúť účastníkom príležitosť pozrieť sa na rolu učiteľa z rôznych perspektív, prehodnotiť stereotypy a rozšíriť si obzory o nové pohľady, a tým celkovo prispieť k lepšiemu pracovnému výkonu a väčšej spokojnosti v zamestnaní.

Stretnutia boli štruktúrované do troch častí. V prvej, prezentačnej, nás Susan nabádala zamyslieť sa nad rozličnými aspektmi učiteľského povolania ako motivácia, vzťahy na pracovisku, organizácia triedy alebo ciele vzdelávania a ponúkala nám tiež návody ako zvládať stres, negativitu či pasívnu a agresívnu komunikáciu. V druhej, praktickej časti sme sa pokúšali poznatky a postupy aplikovať na svoju vlastnú profesnú alebo životnú situáciu. A v záverečnej sme potom konfrontovali svoje zistenia s výstupmi ostatných členov skupiny.

Všetky tieto myšlienkové podnety spolu so srdečnosťou a otvorenosťou celého kolektívu v prostredí krásnej Florencie zaliatej slnkom a dýchajúcej históriou vytvorili ideálne podmienky na načerpanie pozitívnej energie a množstva nápadov využiteľných v ďalšej práci.

Každému učiteľovi môžem účasť na mobilite zamestnancov iba vrelo odporučiť. Nie je to len šanca niečo zažiť a niečo sa naučiť. Skúsenosť ako táto poskytuje aj osviežujúci geografický a mentálny odstup od vlastného mikrosveta, ktorý sa v kolobehu každodenných povinností ťažko udržiava, no ktorý je nevyhnutný, ak chce človek na ňom niečo zmeniť.

V. Kmec

Erasmus+ info