Erasmus+ | Innovative approaches to teaching, Praha

V jazykovej škole International House Bratislava pracujem ako lektorka slovenského jazyka pre cudzincov od roku 2016.



Samozrejmosťou učiteľského povolania je aj samovzdelávanie a zlepšovanie svojich zručností a kvalifikácie. Preto som vďačná, že som sa mohla zúčastniť týždňového kurzu Innovative Aproaches to Teaching, ktorý sa konal v dňoch 11. 4. 2022 – 15. 4. 2022 v Prahe, v Českej republike.

Kurzu sa zúčastnilo 26 participantov z ôsmich krajín: Turecko, Lotyšsko, Rumunsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Grécko a Slovensko. Zo Slovenska som bola jediná????

Motívom nášho kurzu bolo ako vyučovať v 21. storočí, aká je úloha učiteľa vo vzdelávaní – ako sa mení a vyvíja. Počas celého kurzu sme pracovali v malých skupinách a všetky teoretické informácie sme prakticky skúšali, samozrejmosťou bola výmena a zdieľanie vlastných skúseností a zručností, porovnávanie vzdelávacích systémov v rôznych krajinách. Pre mňa osobne bola táto časť najprínosnejšia.

Veľký dôraz sa kládol na využitie internetu a mobilných telefónov vo výučbe. Predstavili sme si a aj prakticky vyskúšali rôzne aplikácie, ktoré sa dajú použiť na zatraktívnenie a zefektívnenie výučby rôznych predmetov, nielen jazykov.

Počas celého kurzu sme pracovali v tvorivej atmosfére so skvelými ľuďmi, ktorí majú radi svoje povolanie a chcú na sebe pracovať a zlepšovať sa. Bolo veľmi inšpiratívne cítiť podporu a nadšenie kolegov z rôznych krajín. Celé to bolo podčiarknuté krásami jarnej Prahy, a keďže „v Praze je blaze“, každému učiteľovi takúto skúsenosť vrelo odporúčam.

Z kurzu si odnášam nielen mnoho nových nápadov a inšpirácie, ale predovšetkým veľa tvorivej energie a nadšenia učiť.

Ešte raz ďakujem za túto príležitosť, bola pre mňa veľkým prínosom.

Oľga Ambróšová

Erasmus+ info