Ako si vybrať jazykovú školu



Ak ste sa rozhodli naučiť sa cudzí jazyk alebo sa zdokonaliť v tom, čo už viete, gratulujeme, máte za sebou prvý dôležitý krok. Podľa akých kritérií by ste si však mali vybrať školu, ktorá vycibrí váš jazyk? Poradíme vám.

 

Úrovne jazykov a ponuka kurzov

Nech už sa rozhodnete pre štúdium jazyka z akéhokoľvek dôvodu, je dobré mať čo najviac možností, ako si prispôsobiť zámer aj úroveň kurzu. Ak s výučbou cudzieho jazyka ešte len začínate, vyberte si takú školu, ktorá ponúka kurzy pre úplných začiatočníkov od úrovne A1.

Pokiaľ však základy a gramatiku ovládate, vhodnejšie pre vás budú napríklad konverzácie, pokročilý kurz s prípravou na medzinárodne uznávanú certifikáciu alebo špecializovaný kurz zameraný na obchodnú či právnickú angličtinu.

 

Poloha jazykovej školy

To, kde jazyková škola sídli a aká je k nej dostupnosť, síce na prvý pohľad môže znieť ako banalita, ale je to veľmi dôležité. Hodiny jazyka v súkromnej jazykovej škole totiž väčšina ľudí navštevuje po práci alebo po školskom vyučovaní - pre samotný kurz si teda musíte odkrojiť kus zo svojho voľného času.

Ak by ste za jazykovkou mali cestovať alebo by pre vás jej poloha bola nevyhovujúca, postupom času by ste mohli stratiť motiváciu alebo by ste výučbu cudzieho jazyka začali prirodzene brať ako záťaž. Vyberte si preto takú školu, ktorá je v blízkosti vášho zamestnania alebo domova, alebo dokonca takú, ktorá ponúka aj online kurzy.

 

Akreditácia

Štúdiu jazyka musíte obetovať svoj voľný čas a tiež nemalé finančné prostriedky. Logicky by ste preto od jazykovej školy mali požadovať profesionalitu a kvalitu. Pri výbere vhodnej jazykovky si overte, akú má úroveň akreditácie a aké sú na ňu ohlasy (pozrite napríklad recenzie na facebookovej stránke alebo na fórach).

Seriózna a kvalitná jazyková škola by sa mala vedieť preukázať patričnou akreditáciou, najmä ak ponúka aj možnosť prípravy a zloženia medzinárodne uznávaného certifikátu. O našej akreditácii si môžete prečítať tu na webe.

 

Hodnota za peniaze

Cena by pre vás pri výbere jazykovej školy síce mala byť dôležitá, no nie prvoradá. Dôležitejšie, ako samotná cena kurzu, je totiž to, akú hodnotu za danú cenu dostanete.

Každá jazyková škola má vlastný systém vzdelávania a kým v jednej môžete za cenu kurzu absolvovať 20 vyučovacích hodín, v inej môžete za tie isté peniaze dostať napríklad aj 30 hodín. Pokiaľ si robíte prehľad jazykových škôl a porovnávate si ceny kurzov, vezmite do úvahy aj to, koľko hodín a v akom rozsahu vám škola pre konkrétny kurzový program ponúka.

 

Kvalifikácia lektorov

Jazyková škola - ponuka kurzov pre detiInvestícia do jazykového vzdelania sa oplatí aj vtedy, ak budete mať príležitosť učiť sa so zahraničným lektorom, tzv. native speakerom. Ten vás bude môcť upozorniť na špecifiká jazyka, pochytíte od neho ten správny prízvuk a naučí vás konverzovať prirodzenejšie. V neposlednom rade tiež budete “nútení” aktívne využívať jazyk bez toho, aby ste mohli použiť slovenčinu. A to je pri učení jazyka veľmi cenná skúsenosť.

Avšak to, že lektor je zahraničný, nestačí. Aj slovenskí aj zahraniční lektori by mali mať kvalifikáciu na vyučovanie cudzieho jazyka. Pri nižších úrovniach je výhodné mať v kurze aspoň raz do týždňa kvalifikovaného slovenského lektora, ktorý vám vie gramatiku dobre vysvetliť. To však neznamená, že by ste na hodinách mali hovoriť po slovensky. Len v prípade potreby je to výhodou. Získate tak dobré základy jazyka, na ktorých budete môcť ďalej stavať. Rovnako na vyšších úrovniach je kvalifikácia zahraničného resp. slovenského lektora veľmi dôležitá, ak chcete jazyku dôkladne porozumieť.

 

Počet účastníkov kurzu

Toto kritérium je veľmi dôležité a pri výbere jazykovej školy by ste mu mali venovať patričnú pozornosť. Konečná voľba pritom závisí od toho, aký ste typ človeka, za akých podmienok sa vám najlepšie učí a aké výsledky očakávate.

Ak uprednostňujete súkromie a viete, že najlepšie sa sústredíte, ak budete mať lektora len pre seba, vhodnejší bude pre vás zrejme individuálny kurz One to one. Tieto kurzy bývajú drahšie ako skupinové, no pokiaľ vám takýto spôsob vyhovuje viac ako konverzácia v skupine, cena by pre vás nemala byť prekážkou. Ak vám neprekáža skupina alebo si kooperatívne štúdium priam užívate, lepšie sa vám bude jazyk učiť v skupinovom kurze. Dôležité je, aby skupina nebola príliš veľká, v opačnom prípade by sa lektor nedokázal venovať každému účastníkovi plnohodnotne. Jazykovky sa spýtajte, koľko ľudí bude v skupine. Ideálne je, ak je to päť až maximálne 12 ľudí.

Malá rada: Skupinový kurz nezatracujte, ani ak si o sebe myslíte, že sa budete hanbiť rozprávať pred cudzími ľuďmi. Lektori totiž veľakrát dokážu v skupine rozviazať jazyk aj človeku, ktorý by to o sebe predtým nikdy nepovedal.


Ponuka kurzov angličtiny