Ako prebiehajú jazykové kurzy v IH Bratislava?

Jazykové kurzy v Bratislave - komunikatívna metóda

Spôsobov výučby je v dnešnej dobe celá fúra. Každá jazyková škola sa vyznačuje tými vlastnými, ktoré zdokonaľuje tak, aby boli čo najefektívnejšie. Jazykové kurzy v Bratislave využívajú komunikatívnu metódu (Communicative language teaching). Ako podobný spôsob výučby prebieha? Prečítajte si článok a dozviete sa viac.

 

Jazykové kurzy v Bratislave prichádzajú s efektívnou metódou učenia

CLT alebo Communicative language teaching je komunikatívny prístup, ktorý kladie dôraz ako na prostriedky výučby, tak aj na konečný cieľ a výsledok.

Študenti sa učia jazyk interaktívnym spôsobom. Komunikáciu v cudzom jazyku si precvičujú medzi sebou, rozprávajú sa s inštruktorom a sú vedení k tomu, aby sa aj mimo triedy jazyku venovali.

Konverzácia o rôznych témach, cez pocity a osobné skúsenosti až po názory na ekologickú či politickú situáciu, zlepšuje jazykovú zdatnosť študentov, ich slovnú zásobu a schopnosť vyjadriť sa k akejkoľvek problematike.
 

CLT v skratke

  • Holistický prístup, ktorý sa nesústredí na tradičné poňatie jazyka, ale na dimenziu komunikácie
  • Hlavným cieľom je motivácia a kreatívny prístup
 

Inovatívny spôsob učenia

Nová metóda CLT sa od ostatných líši. Inštruktori a lektori už viac nekladú dôraz na gramatickú stránku jazyka, ako to bývalo kedysi. Práve naopak, študenti sa učia cudzí jazyk prostredníctvom konverzácie. Pasívne zvládanie jazyka, ako čítanie a písanie, je odsúvané nabok a lektor sa koncentruje na verbálnu časť.



Aktivity v triedach

Jazykové kurzy v Bratislave sa vďaka CLT metóde môžu pochváliť kreatívnymi aktivitami. Medzi najznámejšie patria:
  • Role-play – poväčšine ide o komunikáciu v dvojiciach, kde lektor rozdelí úlohy. Určí konkrétne miesto (kaviareň, park, banka, nemocnica..), kde sa scénka odohráva, pridelí študentom úlohya „role-play“ sa môže začať. Aktivita nevyvíja na študentov nátlak a nie je stresujúca, keďže každý radšej rozpráva v páre ako pred celou triedou.
  • Interview – otázky sú vopred dané, študenti si ich v pároch navzájom kladú a odpovedajú si. Aktivita umožňuje lektorom zistiť prednosti aj nedostatky študentov a využíva sa najmä na  jazykových kurzoch v Bratislave nižších úrovní.
  • Skupinová práca – skupinu tvorí maximálne 6 ľudí, ktorí pracujú na zadanej úlohe. Aktivita musí byť navrhnutá tak, aby každý zo študentov k výsledku prispel rovným dielom.
  • Zdieľanie názoru – diskusia o rozličných problematikách pomáha aj uzavretejším typom vysloviť názor. Kľúčom k úspechu je vzájomný rešpekt. Žiaden názor nie je dobrý, ani zlý.
  • Informačná medzera – každý v páre dostane svoj hárok s informáciami. Informácie, ktoré chýbajú na papieri jedného z partnerov má ten druhý a naopak. Cieľom je tímová práca a výmena informácií. Podobná metóda je priamo aplikovateľná na rôzne situácie, s ktorými sa študenti môžu stretnúť v práci aj v osobnom živote.
  • Lov – medzi študentmi prebieha otvorená interakcia. Lektor zadá študentom inštrukcie a tí sa následne presúvajú k svojim spolužiakom a získavajú tak potrebné informácie. Študent komunikuje s viacerými spolužiakmi, stále v páre, vďaka čomu nie je pod tlakom.

Jazykové kurzy v Bratislave, ktoré využívajú metódu CLT, vám pomôžu zlepšiť si jazykové schopnosti a precvičiť komunikáciu. To však nie je všetko. Forma výučby je zábavná, interaktívna, vďaka čomu spoznáte zaujímavých ľudí a rozšírite si obzory.


Ponuka kurzov angličtiny