7 najkrajších slov v taliančine, ktoré vám pohladia uši

7 najkrajších slov v taliančine

Názor na to, či je jazyk krásny, je individuálny. Niektoré slová však znejú ako kúsok umenia a nedá sa tomu pomôcť. Patrí tam “žúžoľ” v slovenčine, “petrichor” v angličtine, ale aj mnohé talianske slová. Ak ste sa do taliančiny ešte nezamilovali, možno vás to čaká po prečítaní tohto článku. A môžete si aj precvičiť taliansku výslovnosť.

Tieto slová sme vybrali s ohľadom na to, ako znejú, ako dobre reprezentujú taliančinu ako jazyk, ale aj na to, ako ich zvuk súvisí s ich významom. Naozaj bolo mnoho slov, z ktorých sa dalo vyberať.

 

1. Azzurro - modrý

Známe slovo, keďže v slovenčine máme podobný ekvivalent, ale zároveň skvelý spôsob, ako v jednom slove skúsiť “zz” (podobne, ako v slove “pizza”), zvučné dvojité “rr” a zároveň s radosťou popísať, akej farby je more niekde pri amalfskom pobreží.

 

2. Passeggiata - prechádzka

Pekný taliansky výraz, ktorý označuje prechádzku. Najčastejšie ide o večernú prechádzku mestom za účelom socializácie, teda v podstate korzovanie. A výslovnosť? Príjemná stúpajúca melódia a zvučné “gg” znejú, ako keby ste sa na prechádzku v centre naozaj tešili.

 

3. Struggimento - túžba

Taliansko je aj krajina s poetickou tradíciou, preto tento básnický výraz. A čo robia básnici? Túžia. Zvučné spoluhlásky “str” a “gg” zároveň so silným prízvukom na prvej a tretej slabike nám dáva pocítiť, že ide o veľmi dramatickú a silnú, potenciálne tragickú túžbu.
 


4. Cucciolo - šteňa, mláďa

Ak chcete pomenovať niečo malé a často rozkošné, napríklad práve šteniatko, buďte si istí, že taliančina má v zálohe vhodné slovo. Silný prízvuk na “ku” je takým výrazným zvolaním.  Slovo “cucciolo” sa dá použiť prenesene aj na človeka, v zmysle “holobriadok”.

 

5. Firmamento - nebo

V podstate jednoduché slovo bez pascí vo výslovnosti. Nezabudnite však dať prízvuk aj na slabiku “me” - toto slovo sa vyslovuje trošku spevavo. Pre praktické využitie sa pozrite nahor… a ako bonus si precvičíte ešte raz slovo “azzurro” :)

 

6. Mozzafiato - úžasný, dych-berúci

Mozzare” znamená “odrezať”, “fiato” zasa “dych”. A keď je niečo tak úžasné, že vám to vyrazí dych, je to “mozzafiato”. Už samotné slovo znie ako výkrik radosti nad scenériou niekde v talianskych horách či pri mori.

 

7. Cravatta a farfalla - motýlik (súčasť odevu)

Technicky to nie je jedno slovo, ale talianske pomenovanie motýlika jednoducho znie krásne. Dôvodom je to, že “a” je jediná samohláska, ktorá sa v tomto pomenovaní opakuje, a reč počas nej stúpa (pri “va”) a klesá (pri druhom “fa”). Určite lepšie, ako samotná kravata.

Taliančina má, vďaka svojej typickej melódii a prízvuku mnoho slov, ktoré ľudskému uchu znejú krásne a spevavo. V prípade, že si nie ste istí, ako ich vysloviť, skúste ich pohľadať na serveri https://forvo.com/ . Ale najlepšie je učiť sa tento jazyk naživo a počuť slová v reálnej konverzácii.  


Taliančina