Erasmus+ | Classroom Debates: Turn Them Into an Effective Teaching Tool

Amsterdam

Cesta k statusu dobrého a kvalitného lektora si vyžaduje vysokú dávku sebareflexie, flexibilitu a schopnosť priznať si, že sa musíte naučiť učiť. Pre jazykovú školu International House Bratislava pracujem už niekoľko rokov, ako lektorka anglického jazyka zároveň vnímam, že dynamicky sa meniace požiadavky spoločnosti na ďalšie profesijné vzdelávanie majú dosah aj na moju prácu. Nielenže ma stimulujú neustále sa zdokonaľovať a neuspokojiť sa už s nadobudnutými vedomosťami, schopnosťami a zručnosťami, ale v čo najhlbšej miere ich aj rozvíjať. Pandémia Covid-19 preniesla výučbu z tried do online priestoru a stala sa pre mňa výzvou ako ho zmeniť na prostredie pre prirodzené spôsoby osvojovania si cudzieho jazyka. Aj preto som sa prihlásila na vzdelávací program Erasmus+ mobility pod názvom Classroom Debates: Turn Them Into an Effective Teaching Tool - Amsterdam, ktorý sa konal v dňoch 26. – 31. júla 2021. Na kurze sa zúčastnilo 13 účastníkov z piatich európskych krajín: Talianska, Nemecka, Maďarska, Poľska a Slovenska.

logo erasmus+

Počas šiestich dní sme si osvojovali teoretický a praktický základ debatnej praxe: analýzu potreby zaradenia debaty do výučby, koncept aktívneho počúvania, umenie verejného prejavu, výber správnej témy a typu debaty, prípravný prieskum pre argumentáciu a vytvorenie nástrojov na hodnotenie debát. Celok sme uzavreli podpornými technikami pre jej efektívnu produkciu a vytvorenie plánu vyučovacej hodiny s udržateľnou diskusiou. Okrem základného programu sme sa každý deň venovali aktivitám stimulujúcim kreatívne myslenie, zlepšenie našej tímovej práce a objavovanie viacrozmerných myšlienok, v neposlednej miere digitálnym kompetenciám s využitím verejne dostupných multimediálnych online nástrojov.

Profesionálny dramatický mentor Omar Escobar z Mexika, práca v skupinkách, maximálne zapojenie všetkých účastníkov a ich nesmierny entuziazmus, to všetko vytvorilo veľmi pozitívne prostredie a chuť naučiť sa niečo nové. Niekedy aj v roli, v ktorej sme sa necítili celkom komfortne. Prestávky pri káve mali svoje čaro, zmenili sa na diskusné kluby, kde ochota zdieľať vlastné projekty, úspechy aj kritický pohľad na spoločenské dianie rozhodne nechýbali. K priateľskej atmosfére prispelo tiež spoločné objavovanie zákutí Amsterdamu, aj keď väčšinou pod dáždnikom, či ochutnávka miestnej kuchyne. Amsterdam nie sú len bicykle, sieť malebných kanálov, tradícia výroby diamantov, ale aj velikáni svetového umenia ako Rembrandt a Van Gogh. Som rada, že som dala impulz svojej kreativite práve v ich dosahu.

Kurz mi sprostredkoval okrem praktických poznatkov, zručností a kompetencií širší pohľad na európske vzdelávanie. Do svojej ďalšej práce si odnášam množstvo podnetov a verím, že nadobudnuté vedomosti a skúsenosti pomôžu aj mojim študentom na náročnej, ale objavnej ceste učenia sa cudzích jazykov.

Dana Dubovská
Amsterdam, Holandsko


Erasmus+ info